Jesenja sonata

Studenti Filološkog fakulteta u Kragujevcu su krajem aprila organizovali drugu po redu manifestaciju „Dani kulture” u okviru koje su predstavili književnost, značajne ličnosti, muziku i ples naroda čiji jezik studiraju. Na poziv drugarice Ane gledao sam predstavu „Anglistika u 13½ poglavlja”. Po završetku sam požurio da čestitam devojci koja je igrala glavnu ulogu u plesnim tačkama iz Briljantina (nisam mislio da ću to ikada videti uživo) – i tako sam upoznao Kristinu.

Ubrzo zatim smo se povezali na Facebooku i ostali u kontaktu. Sve je lako kad postoje volja i ideje (za to nam na kraju krajeva i služe „interneti”) i dogovor „moramo-da-napravimo-nešto” je bio veoma lak. Iako nam jesen nije omiljeno godišnje doba, prošle nedelje smo iskoristili lepo vreme i dobro svetlo.

Kristina

Continue reading

Dvadeset metara pod morem

Pre tačno četiri meseca sam napravio svoj drugi zaron (pisao sam o tome u članku The big rock). U međuvremenu je proteklo mnogo vode, ali neki doživljaji se jednostavno ne zaboravljaju… u to ime sam na bazenu danas na dah i bez peraja preronio pedeset metara (dve širine).

The big rock, Kalamitsi, bowhunteram35

„Sve je u redu”

Continue reading

Jesenje zlato

Posle produžene letnje pauze u Šumaricama je pre deset dana održana deseta fotografska šetnja foto-kluba Kragujevac. Lepo vreme i prikladna tema – Boje jeseni – u prirodu su izmamili rekordan broj učesnika, ljubitelja fotografije i članova kluba. Zanimljivo je da je najmasovnije okupljanje pre toga bilo 26. januara (peti foto-krug) – po snegu i ledenom vremenu (vidi Zimski portretić).

Posle lagane dvočasovne šetnje održana je prva godišnja Skupština kluba. Predsednik foto-kluba Zoran Đorđević je prisutnima podneo izveštaj o klupskim aktivnostima (foto-krugovi, foto-izleti, prva međunarodna izložba fotografija u Kragujevcu Good Light!) i uspehu članova (pohvale, srebrne i zlatne medalje, stečena zvanja). Za najuspešnijeg izlagača u 2014. godini je proglašen Aleksandar Buđevac. Meni je ovom prilikom svečano uručena odluka o dodeljenom zvanju F2 FSS.

Gold of fall

Na mom osmom foto-krugu napravio sam fotografiju Jesenje zlato (Gold of fall), koja je ubrzo potom izabrana za fotografiju dana u kategoriji Nature Up Blose na portalu Pixoto. Nekoliko dana kasnije proglašena je fotografijom kruga i sada je to već treća moja fotografija sa tom laskavom titulom.

Druga globalna foto-šetnja 500px

U subotu 6. septembra održana je druga globalna foto-šetnja u organizaciji portala 500px. U događaju za koji se prijavilo preko 9.000 fotografa iz 140 gradova učestovali smo i fotografi iz Kragujevca. Portal 500px nam je napravio stranicu na Facebooku (Kragujevac, Serbia // 500px Global Photo Walk), grupu na portalu 500px i dodelio zvanične oznake: #WeAre500px i #500pxKragujevac.

Unknown Soldier

Okupili smo se na ulazu u Veliki park i krenuli planiranom rutom. Oblačno vreme i meko svetlo su nam išli na ruku. I dobro raspoloženi ljudi koje smo sreli usput. Na nekoliko mesta se strpljenje isplatilo. Fotografija „Rešetke” (Bars) je trenutno moja najuspešnija fotografija na 500px – glasajte za nju da tako ostane.

Bars

Continue reading