Jesenje zlato

Posle produžene letnje pauze u Šumaricama je pre deset dana održana deseta fotografska šetnja foto-kluba Kragujevac. Lepo vreme i prikladna tema – Boje jeseni – u prirodu su izmamili rekordan broj učesnika, ljubitelja fotografije i članova kluba. Zanimljivo je da je najmasovnije okupljanje pre toga bilo 26. januara (peti foto-krug) – po snegu i ledenom vremenu (vidi Zimski portretić).

Posle lagane dvočasovne šetnje održana je prva godišnja Skupština kluba. Predsednik foto-kluba Zoran Đorđević je prisutnima podneo izveštaj o klupskim aktivnostima (foto-krugovi, foto-izleti, prva međunarodna izložba fotografija u Kragujevcu Good Light!) i uspehu članova (pohvale, srebrne i zlatne medalje, stečena zvanja). Za najuspešnijeg izlagača u 2014. godini je proglašen Aleksandar Buđevac. Meni je ovom prilikom svečano uručena odluka o dodeljenom zvanju F2 FSS.

Gold of fall

Na mom osmom foto-krugu napravio sam fotografiju Jesenje zlato (Gold of fall), koja je ubrzo potom izabrana za fotografiju dana u kategoriji Nature Up Blose na portalu Pixoto. Nekoliko dana kasnije proglašena je fotografijom kruga i sada je to već treća moja fotografija sa tom laskavom titulom.

Druga globalna foto-šetnja 500px

U subotu 6. septembra održana je druga globalna foto-šetnja u organizaciji portala 500px. U događaju za koji se prijavilo preko 9.000 fotografa iz 140 gradova učestovali smo i fotografi iz Kragujevca. Portal 500px nam je napravio stranicu na Facebooku (Kragujevac, Serbia // 500px Global Photo Walk), grupu na portalu 500px i dodelio zvanične oznake: #WeAre500px i #500pxKragujevac.

Unknown Soldier

Okupili smo se na ulazu u Veliki park i krenuli planiranom rutom. Oblačno vreme i meko svetlo su nam išli na ruku. I dobro raspoloženi ljudi koje smo sreli usput. Na nekoliko mesta se strpljenje isplatilo. Fotografija „Rešetke” (Bars) je trenutno moja najuspešnija fotografija na 500px – glasajte za nju da tako ostane.

Bars

Continue reading

The big rock

Jednom k’o nijednom, kaže narodna izreka… u euforiji nakon prvog uspešnog zarona (The Wreck) obećao sam ekipi da ću doći ponovo. Već sledećeg jutra sam bio u ronilačkom klubu. Slobodno vreme sam iskoristio da prošetam plažom. Kalamitsi je i dalje pravi mali biser Sitonije.

The big rock, Dolpin dive resort, Kalamitsi, scuba diving, Vasilis & Vasilis

Kalamitsi, Sithonia, 2014

Kalamitsi, Sithonia, 2014

U klubu sam zatekao poznata lica, a nepoznat momak je objašnjavao Vasilisu kako ”Greek ‘ne’ in Serbian means ‘no’, can you imagine that?” … i ispalo je da u grupi imam „zemljaka iz Švice” – Marka kome sam do neba zahvalan za podvodne fotografije (njegovi podvodni snimci su na ovoj adresi: bowhunteram35). Kad sam pomislio da zanimljivije ne može biti pojavilo se pet devojaka iz Bugarske zainteresovanih da pođu sa namam po dve sestre i jedna Elena. Grupa je u trenutku udvostručena.

Continue reading

Olupina (The Wreck)

Dolphin dive resort Kalamitsi

Godinu dana nakon prvog zarona ponovo sam stajao u ronilačkom klubu Dolphin diving center i posmatrao grupu ronilaca kako se spremaju za zaron. Ovog puta sam u ruci držao ID karticu sertifikovanog ronioca, pružio sam je ljubaznoj sekretarici i pitao: – Do you recognize this? – …i sva su mi vrata bila otvorena.

– Bilo bi lepo da u grupi imamo i neku devojku – razmišljao sam naglas nekoliko dana kasnije na putu do Kalamitsija.
– Daaa, da, dugonoge plavokose Nemice, samo tebe čekaju – dodala je Jasna, koja je pošla da zabeleži „istorijski trenutak”.

Stigli smo na vreme, predao sam dokumenta i počeo da popunjavam obrasce. Popunjavanje medicinskog upitnika mi je donelo skoro toliko zadovoljstva koliko i zaron. Instruktor Vasilis mi je dodelio ronilačko odelo, bocu, prsluk, masku, peraja, tegove… i ma koliko puta to uradio na kursu sada me je čekao „pravi zaron”, pa mi je njegova pomoć veoma značila. U međuvremenu nam se pridružila i dugonoga plavokosa devojka sa svetloplavim očima. Nemica. :)

Prvi zaron – The Wreck

Continue reading

U Stambolu na Bosforu…

Sada ima već godinu dana otkako sam ohrabren prvim skromnim uspesima počeo svoje fotografije da šaljem na konkurse domaćih foto-klubova. Sa obzirom na to da mi je sve bilo novo, izložbe sam pamtio po tome što mi se na njima dešavalo. Iza mene su izložbe na kojima su mi prihvaćene: prve crnobele fotografije, prva fotografija u boji, prethodno izložena fotografija, dve prethodno izložene fotografije, ili nijedna, prva kolekcija, prva Republička izložba… vreme svega prvog.

Leisure

Sa zadovoljstvom na spisak dodajem i prvo učešće na foto-izložbi u stranoj zemlji. U galeriji İFSAK (Istanbul Photography & Cinema Amateurs Club) 14. juna 2014. biće otvorena prva međunarodna izložba umetničkih fotografija „Bridge 2014”. Na izložbi će biti prikazano šest mojih fotografija.

 

Spas

Salvation
Foto-izložba „Pripovedač” – „Spas”, redni broj 4

U petak 30. maja u 20 časova peta godišnja izložba foto-kluba „Apolo” iz Kragujevca zvanično će otvoriti četvrti festival umetničke fotografije Fotorama ’04. Na izložbi „Pripovedač” učestvuje dvanaest autora sa dvadeset fotografija formata 100 x 70 cm izloženih u velikom atrijumu centra Kragujevac Plaza.

Izložba je prodajna i humanitarna – posetioci će moći da kupe izložene fotografije, a sav prihod biće uplaćen na račun za pomoć žrtvama poplava. Ponesite osmeh i novčanike.

Continue reading

Ja, ronilac

ronilački klub, Kragujevac, ronilac sa jednom zvezdom, CMAS, SC Park, Sportski centar Park, zatvoreni bazen

Prošle godine sam u članku Pet metara pod morem pisao o svom prvom zaronu. Sinoć sam po završenom ronilačkom kursu u okviru Ronilačkog kluba Kragujevac postao ronilac sa jednom zvezdicom (CMAS P1). Obučen sam za ronjenje do 20 m u krivulji sigurnosti u paru sa instruktorom ili roniocem P3 ili P4.

Continue reading