Jesenja sonata

Studenti Filološkog fakulteta u Kragujevcu su krajem aprila organizovali drugu po redu manifestaciju „Dani kulture” u okviru koje su predstavili književnost, značajne ličnosti, muziku i ples naroda čiji jezik studiraju. Na poziv drugarice Ane gledao sam predstavu „Anglistika u 13½ poglavlja”. Po završetku sam požurio da čestitam devojci koja je igrala glavnu ulogu u plesnim tačkama iz Briljantina (nisam mislio da ću to ikada videti uživo) – i tako sam upoznao Kristinu.

Ubrzo zatim smo se povezali na Facebooku i ostali u kontaktu. Sve je lako kad postoje volja i ideje (za to nam na kraju krajeva i služe „interneti”) i dogovor „moramo-da-napravimo-nešto” je bio veoma lak. Iako nam jesen nije omiljeno godišnje doba, prošle nedelje smo iskoristili lepo vreme i dobro svetlo.

Kristina

Continue reading

Dvadeset metara pod morem

Pre tačno četiri meseca sam napravio svoj drugi zaron (pisao sam o tome u članku The big rock). U međuvremenu je proteklo mnogo vode, ali neki doživljaji se jednostavno ne zaboravljaju… u to ime sam na bazenu danas na dah i bez peraja preronio pedeset metara (dve širine).

The big rock, Kalamitsi, bowhunteram35

„Sve je u redu”

Continue reading

Jesenje zlato

Posle produžene letnje pauze u Šumaricama je pre deset dana održana deseta fotografska šetnja foto-kluba Kragujevac. Lepo vreme i prikladna tema – Boje jeseni – u prirodu su izmamili rekordan broj učesnika, ljubitelja fotografije i članova kluba. Zanimljivo je da je najmasovnije okupljanje pre toga bilo 26. januara (peti foto-krug) – po snegu i ledenom vremenu (vidi Zimski portretić).

Posle lagane dvočasovne šetnje održana je prva godišnja Skupština kluba. Predsednik foto-kluba Zoran Đorđević je prisutnima podneo izveštaj o klupskim aktivnostima (foto-krugovi, foto-izleti, prva međunarodna izložba fotografija u Kragujevcu Good Light!) i uspehu članova (pohvale, srebrne i zlatne medalje, stečena zvanja). Za najuspešnijeg izlagača u 2014. godini je proglašen Aleksandar Buđevac. Meni je ovom prilikom svečano uručena odluka o dodeljenom zvanju F2 FSS.

Gold of fall

Na mom osmom foto-krugu napravio sam fotografiju Jesenje zlato (Gold of fall), koja je ubrzo potom izabrana za fotografiju dana u kategoriji Nature Up Blose na portalu Pixoto. Nekoliko dana kasnije proglašena je fotografijom kruga i sada je to već treća moja fotografija sa tom laskavom titulom.

Druga globalna foto-šetnja 500px

U subotu 6. septembra održana je druga globalna foto-šetnja u organizaciji portala 500px. U događaju za koji se prijavilo preko 9.000 fotografa iz 140 gradova učestovali smo i fotografi iz Kragujevca. Portal 500px nam je napravio stranicu na Facebooku (Kragujevac, Serbia // 500px Global Photo Walk), grupu na portalu 500px i dodelio zvanične oznake: #WeAre500px i #500pxKragujevac.

Unknown Soldier

Okupili smo se na ulazu u Veliki park i krenuli planiranom rutom. Oblačno vreme i meko svetlo su nam išli na ruku. I dobro raspoloženi ljudi koje smo sreli usput. Na nekoliko mesta se strpljenje isplatilo. Fotografija „Rešetke” (Bars) je trenutno moja najuspešnija fotografija na 500px – glasajte za nju da tako ostane.

Bars

Continue reading

The big rock

Jednom k’o nijednom, kaže narodna izreka… u euforiji nakon prvog uspešnog zarona (The Wreck) obećao sam ekipi da ću doći ponovo. Već sledećeg jutra sam bio u ronilačkom klubu. Slobodno vreme sam iskoristio da prošetam plažom. Kalamitsi je i dalje pravi mali biser Sitonije.

The big rock, Dolpin dive resort, Kalamitsi, scuba diving, Vasilis & Vasilis

Kalamitsi, Sithonia, 2014

Kalamitsi, Sithonia, 2014

U klubu sam zatekao poznata lica, a nepoznat momak je objašnjavao Vasilisu kako ”Greek ‘ne’ in Serbian means ‘no’, can you imagine that?” … i ispalo je da u grupi imam „zemljaka iz Švice” – Marka kome sam do neba zahvalan za podvodne fotografije (njegovi podvodni snimci su na ovoj adresi: bowhunteram35). Kad sam pomislio da zanimljivije ne može biti grupa je udvostručena. U klubu se pojavilo pet devojaka iz Bugarske zainteresovanih da pođu sa nama, po dve sestre i jedna Elena.

Continue reading

Olupina (The Wreck)

Dolphin dive resort Kalamitsi

Godinu dana nakon prvog zarona ponovo sam stajao u ronilačkom klubu Dolphin diving center i posmatrao grupu ronilaca kako se spremaju za zaron. Ovog puta sam u ruci držao ID karticu sertifikovanog ronioca, pružio sam je ljubaznoj sekretarici i pitao: – Do you recognize this? – …i sva su mi vrata bila otvorena.

– Bilo bi lepo da u grupi imamo i neku devojku – razmišljao sam naglas nekoliko dana kasnije na putu do Kalamitsija.
– Daaa, da, dugonoge plavokose Nemice, samo tebe čekaju – dodala je Jasna, koja je pošla da zabeleži „istorijski trenutak”.

Stigli smo na vreme, predao sam dokumenta i počeo da popunjavam obrasce. Popunjavanje medicinskog upitnika mi je donelo skoro toliko zadovoljstva koliko i zaron. Instruktor Vasilis mi je dodelio ronilačko odelo, bocu, prsluk, masku, peraja, tegove… i ma koliko puta to uradio na kursu sada me je čekao „pravi zaron”, pa mi je njegova pomoć veoma značila. U međuvremenu nam se pridružila i dugonoga plavokosa devojka sa svetloplavim očima. Nemica. :)

Prvi zaron – The Wreck

Continue reading