Na pravom putu

Pre mesec dana sam se vratio iz Turske… na poziv foto-kluba Mersin OLBA Fotoğraf Derneği proveo sam tri dana u Mersinu gde sam žirirao međunarodnu foto-izložbu. Prvi put u životu sam posetio Tursku, boravio u Aziji, prvi put sam leteo i prvi put sam kao putnik u tranzitu zakasnio na sledeći let. To je bilo moje najdalje putovanje od kuće ikada.

Mersin
Mersin

Pre dve nedelje sam se vratio iz Makedonije… kao gost sam proveo dva dana u Kumanovu i Kratovu na petom festivalu umetničke fotografije Malinski 2018. Svoje radove sam već predstavio tokom prethodna dva festivala, ali je uvek lepo vratiti se i steći nove prijatelje.

Lokalni heroj i mi
Lokalni heroj Batko i mi

Prošlog vikenda sam se vratio iz Grčke… sa drugarima iz ronilačkog kluba sam proveo nedelju dana na jedrenju jonskim arhipelagom. Prvi put sam boravio na jedrilici, prvi put se okupao i ronio u jonskom moru i prvi put obišao neko ostrvo svojim automobilom. Danima sanjam da sam na jedrilici čim zaspim.

Punim jedrima ka Itaki
Punim jedrima ka Itaki

Za mesec dana sam na točkovima prešao preko 3.000 km, leteo preko 3.000 km i plovio stotinak nautičkih milja. Svim ovim avanturama je zajednički imenitelj – fotografija. Pre nekoliko godina nisam mogao ni sanjati kuda će me fotografija odvesti i pružiti mi priliku da putujem, upoznajem nova mesta i stičem nova poznanstva. Da sam se prepustio samo zbog toga verovatno bih omanuo. Nebrojene noći sam proveo u izučavanju fotografije sa samo jednim ciljem: da sa svakim novim radom prevaziđem svog najvećeg konkurenta – samog sebe.

To što sam na spisku deset najuspešnijih autora Foto-saveza Srbije u 2018. godini zauzeo peto mesto govori mi da sam na pravom putu.

diploma, peto mesto, foto-savez srbije, najuspešniji autor, fotograf
Diploma za osvojeno peto mesto

Ronjenje u Toroniju

Davno pre nego što sam čuo za Toroni i otkrio ronjenje ovo mesto su redovno posećivali ronioci iz bar dva ronilačka kluba iz Kragujevca. Prelepo mesto sa dobrim ljudima i privlačnim mestima za ronjenje – sada i to znam; pre toga sam uživao samo u brojnim plažama na jugu Sitonije na kojima ima mesta i za skromnog ronioca na dah.

‘…a sve što se desi deset puta, desiće se i četrnaesti put’ – ovim rečima mogu sa zadovoljstvom da nastavim svoju priču o ronjenju (vidi Toronjenje 2015). Na šestom letovanju u Toroniju dočekalo me je prijatno iznenađenje – ronilački klub ‘Azure diving center’. Stari poznanik Dimitris održao je prošlogodišnje obećanje i Toroni je zasluženo dobio ronilački centar.

 Ronjenje u Toroniju, scuba diving in Toroni

Pravi dogovor je pao na Facebooku još pre početka letovanja i to je bilo dovoljno da se jutros posle godinu dana nađem u klubu spreman za svoj četrnaesti zaron – i prvi posle godinu dana.

Ronjenje u Toroniju, scuba diving in Toroni

Poznato mesto, ostrvo Peristeronisi, vožnja gliserom od 50 km/h… a u dubini krupna riba (grouper), ogromna hobotnica, murina od metar i nekoliko većih morskih zvezda. Sve u svemu, lep zaron bez problema.

Novi ciklus

Četiri meseca od poslednjeg članka. Premotavam film (zgodnog li izraza!) zašto je tako. Od početka godine radio sam na kandidaturi za umetničko zvanje FIAP, pripremio (uspešnu) kolekciju za Dane fotografije u Srbiji, učestvovao na Skupštini Foto-saveza Srbije, uzeo prvu medalju (srebro FSS) na međunarodnoj izložbi Good Light! 2015.

bathing
Kupanje / Bathing, 2012.

Nakon što je krajem juna sve završeno pad adrenalina i prezasićenost su učinili svoje – pobegao sam na letovanje i zasluženi odmor od fotografije i dva meseca nisam napravio nijedan snimak.

Večeras će (4. novembra) u 20 časova u Domu kulture u Čačku biti otvorena izložba „Čačak i Čačani 2015” povodom proslave 38. rođendana Foto-kino kluba Čačak. Moje kolege iz Foto-kluba Kragujevac i ja idemo po prvu, drugu i treću nagradu u konkurenciji radova na papiru (slobodna tema).

the string theory, leather pants, shiny leggings, FIAP acceptance
Teorija struna / The string theory, 2014.

…i koliko god skidao crnobelu fotografiju sa neba fotografske umetnosti moji najuspešniji radovi su i dalje – crnobeli.

Anna

Anna

Nekoliko fotografija zabeleženih u improvizovanoj foto-seansi nakon predstave Scenes of a Sexual Nature, premijerno izvedene u okviru Dana kulture FILUM-a u aprilu. Studenti anglistike su prema motivima istoimenog filma predstavili priču o „istinskoj prirodi ljubavi i seksa, o različitim susretima i zanimljivim dijalozima, kao i o raznim situacijama u kojima se čovek može naći u potrazi za pravim/pravom”.

Repriza ove komedije i plesnog performansa najavljena je za 7. jun u svečanoj sali PMF-a (u 20h). Scene iz predstave možete pogledati ovde.

„Svojim poslom”

U maju samo lepe vesti. Iz inostranstva mi je sredinom meseca stiglo međunarodno fotografsko zvanje „Umetnik FIAP” (AFIAP). Osim neizmernog zadovoljstva ovaj uspeh doneo mi je i medijsku promociju: premijernih pet minuta uživo na televiziji i članak u listu Nedeljne novine kragujevačke. Svečana dodela diplome sa značkom održaće se u Čačku na „13. danima fotografije u Srbiji” krajem juna.

Na ovoj manifestaciji ću se ove godine pojaviti i u svojstvu autora, čiji je rad prihvaćen za izlaganje. Prošle godine mi je u konkurenciji pojedinačnih fotografija primljen rad „Portret br. 4”. Ove godine su članovi Umetničkog saveta Foto-saveza Srbije prihvatili moju kolekciju fotografija „Svojim poslom” sa osobama koje žure svaka svojim putem, najverovatnije nesvesne lepote u kojoj učestvuju i koju stvaraju.

Svojim poslom