Ja, AFIAP

Zvanično je… od danas polažem pravo na titulu AFIAP („Artiste FIAP”, umetnik FIAP), koja se dodeljuje fotografima čiji su umetnički kvaliteti, tehnika i izrada radova priznati kroz učešće na međunarodnim foto-izložbama pod patronatom Međunarodnog saveza fotografske umetnosti (FIAP).

The long and winding road
The long and winding road, 2013

FIAP (fr. Federation Internationale de l’Art Photographique – FIAP) je osnovan 1950. godine u Bernu. Na osnivačkom kongresu učestvovali su delegati iz deset zemalja, među njima i iz Jugoslavije. Svrha saveza je predstavljanje fotografske umetnosti u svim njenim aspektima i svim vrstama fotografskih događaja, unapređivanje fotografije, olakšavanje internacionalnih odnosa i priređivanje izložbi.

Running across
Running across, 2013

Iza mene je dug put od prvih primljenih fotografija pre tri godine. Sa obzirom na to da mi je fotografija samo hobi i da je većina do sada izloženih fotografija nastala „u hodu”, prezadovoljan sam što su zabeležene trenutke pohvalili međunarodno priznati autori.

Kolega Dragan mi je odmah na početku rekao da ću se iznenaditi kada shvatim koje mi omiljene fotografije prolaze na izložbama, a koje nisu dovoljno dobre. I da ću one najbolje tek napraviti. Zimus mi je jedna drugarica napisala: „to deluje baš zanimljivo, impresivno”, a ja sam odgovorio „zanimljivo i frustrirajuće”.

The string theory
The string theory, 2014

Zahvalan sam mentorima Zoranu Đorđeviću i Draganu Milenkoviću, koji su me uporno i nesebično podsticali da pomeram granice u razumevanju i stvaranju fotografije. I Maji Stošić iz foto-kluba Paraćin. Zahvalan sam kolegama fotografima, koji su mi pomogli savetima i predlozima, kao i ostalima koji su ovom uspehu doprineli svojim nečinjenjem.

Ivanovo, 2014
Beauty from the plains, 2014

Neizmerno sam zahvalan i modelima, devojkama koje su imale dovoljno poverenja u mene (čak i ako se prethodno nismo poznavali) da strpljivo poziraju i učestvuju u stvaranju fotografija, koje se danas mogu nazvati umetničkim delima… od sada su vam vrata uvek otvorena.

Toroni, 2013
Preludium to vacation, 2013

I na kraju, ova titula je simboličan poklon foto-klubu Kragujevac i gradu (prva titula FIAP za neki od kragujevačkih foto-klubova ikada) – moj skromni doprinos učvršćivanju Kragujevca na fotografskoj karti sveta. Nakon prvih skromnih uspeha napisao sam da mi posle zvanja F2 FSS neće biti važno kada ću dalje napredovati. Sada mi više nije dovoljan ni već ispunjen uslov za F1 FSS. Videćemo koliko će me daleko put odneti, zabava je tek počela…

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>