Natalia Taffarel’s Master Class in Serbia

U okviru festivala umetničke fotografije „Fotorama 2013” krajem juna održana je dvodnevna radionica vrhunske retušerke Natalije Tafarel iz Buenos Airesa. Radionica se zove „High end beauty & fashion retouching”, ali Natalija ne podučava kako „da retuširamo kožu, kosu, oči, već kako da radimo na teksturi i osvetljenju”. Drugim rečima, njene nedestruktive tehnike obrade se mogu primeniti na svakoj fotografiji. 

Goran Kojadinovic, Natalia Taffarel, Master Class, workshop, certificate, Kragujevac, Fotorama

Maratonsko predavanje je prvog dana počelo višečasovnim uvodnim izlaganjem o teoriji boja, fotografiji, obradi… Natalija predaje jednostavno, duhovito i veoma slikovito. Photoshop smo pokrenuli tek posle ručka i kasno popodne je počela „prava stvar”. Na njenim radionicama važi nekoliko jednostavnih i zabavnih pravila:

• ona objašnjava, učesnici ne rade ništa (nema pisanja niti kucanja na računaru)
• ona pokazuje tehniku (ne odgovara onima koji su pisali ili kucali, na pitanja odgovara odmah, na glupa pitanja odgovara na kraju)
• učesnici primenjuju naučenu tehniku, ona prilazi i pomaže svakome ko zatraži pomoć

Završili smo u petak uveče (sa punim glavama i kupusom u beleškama) svečanom dodelom sertifikata sa Natalijinim potpisom i neobaveznim druženjem uz pivo ispred kontejner-prodavnice na Bubnju.

Natalia Taffarel retouching herself, workshop, Kragujevac, Fotorama

Neizmerno sam uživao što sam konačno upoznao još jednu osobu koja Photoshop poznaje bolje od mene :)) i da se družim sa njom van radionice. Pričala nam je o svojim iskustvima sa prethodnih radionica, kako je upoznala članove grupe Iron Maiden, pobeđivala u bilijaru, rasturila petoricu fotografa u stonom fudbalu (izgubili su sa nulom i morali su da puze ispod stola), igrala tango u hodnicima Plaze… ukratko, Natalija je neobuzdana prirodna sila.

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>